Se schimbă ordonanța privind voucherele de vacanță. Legea trebuia să intre în vigoare la 1 iulie

Se schimbă ordonanța privind voucherele de vacanță. Legea trebuia să intre în vigoare la 1 iulie
Publicat: 21/02/2017, 18:15

„Trebuie realizată o modificare legislativă la ordonanța care vizează voucherele de vacanță. Sunt două probleme: limitarea comisionului la 1% pentru cei care emit pe piață aceste tichete, dar și a celor de la agențiile de turism, care au o marjă undeva până la 20%, în general fiindcă la unele servicii le dau mai ieftin, la altele mai scump. Am avut întâlniri și ieri și la târg (not.red. la Târgul de Turism organizat săptămâna trecută la Romexpo), inclusiv cu două entități private, reprezentative la nivel național și le-am cerut să vină concret cu niște idei vis a vis de modificarea legislativă fiindcă oricum suntem obligați să o facem. Pentru că trebuie să introducem aceste vouchere de vacanță în sistemul public din data de 1 iulie 2017”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea-Titus Dobre, Ministrul Turismului.

Agențiile de turism s-au plâns că le este plafonat comisionul la 10% atunci când vând pe bază de voucher un pachet de servicii la un hotel din România și că același pachet îl pot comercializa cu un comision mai mare dacă au contract direct cu hotelul respectiv și au depus garanții pentru contractarea unui număr mai mare de camere. Adică au prețuri diferite pentru același hotel, în funcție de modul în care turistul își achită sejurul.

De asemenea, și companiile care emit voucherele nu sunt mulțumite de comisionul de 1%.

Reamintim faptul că, valoarea voucherele de vacanță pentru bugetari va 1.450 de lei și că acestea vor fi acordate de la 1 iulie. În cazul companiilor private valoarea voucherelor rămâne la șase salarii minime pe economie.

„Acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari apare și în programul de guvernare. Pe data de 1 iulie 2017 vor intra în vigoare aceste vouchere de vacanță. În primul rând am modificat în OUG, nu mai sunt abrogate până la 31 decembrie 2017, așa cum era inițial, ci până la 1 iulie. La ora actuală în lege sunt prevăzute șase vouchere de vacanță, în valoarea salariului minim pe economie. Adică șase înmulțit cu 1.450 de lei. Vom modifica acestă ordonanță și vom introduce un singur voucher, deoarece doar atât poate să suporte statul român. Vom modifica acestă valoare și vom discuta cu Ministerul de Finanțe să vedem care este procedura, dacă vom merge pe o variantă online sau pe o variantă standard, tipizată fiindcă există cinci companii care sunt acreditate să emită aceste vouchere de vacanță”, a precizat ministrul Turismului, cu ocazia deschiderii Târgului de Turism.

Acesta a precizat că vocherele vor putea fi folosite în România timp de un an de zile calandaristic, atât pentru cazare, cât și pentru masă.

Sejururile în România cumpărate anul trecut cu vouchere de vacanță au totalizat aproximativ 10 milioane de euro, o sumă de aproape patru ori mai mare față de 2015 și de șase ori mai mare față de 2014, a declarant Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Pentru acest an, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) estimează o creștere de 38 de ori a sumei, dacă vor fi acordate voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare bugetar.

Anul trecut au fost acordate 1,1 milioane de vouchere de vacanță, potrivit informațiilor primite de ANAT de la Ministerul Finanțelor Publice, un număr de 3,5 ori mai mare față de 2015 și de 5,5 ori mai multe decât în urmă cu doi ani, când au fost date angajaților 207 mii de vouchere de vacanță.

Suma de 10 milioane de euro aferentă vacanțelor cumpărate cu vouchere de vacanță în 2016 a contribuit semnificativ la creșterea turismului intern, ANAT anunțând la finalul sezonului estival un plus de vânzări de 15% prin agențiile de turism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Călătorie EPICĂ în plin război! De la Paris la BUCUREȘTI, prin...
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se...
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×